به موسسه مالیاتی حسابداری رهافام خوش آمدید!
موسسه حسابداری مالیاتیموسسه حسابداری مالیاتیموسسه حسابداری مالیاتی
02188854146
02145293
info@hesabdarkomak.com
تهران، ابتدای بلوار کشاورز،پلاک 31 طبقه سوم جنوبی

نحوه اعتراض به برگ تشخیص مالیات و مالیات قطعی شده

  • صفحه اصلی
  • نحوه اعتراض به برگ تشخیص مالیات و مالیات قطعی شده

مالیات قطعی چیست ؟

یکی از عناوین و سر فصل های مهم که در ارتباط با مالیات و اداره امور دارایی است ، مالیات قطعی می باشد . در کتب علمی و مراجع معتبر ، به مالیات قطعی برگ قطعی مالیات هم گفته می شود . پیش از آنکه به سراغ مبحث اصلی و مهم مالیات قطعی برویم ، باید بدانید که مالیات تعیین شده برای یک مجموعه، شرکت یا سازمان در گام اول غیر قطعی و به نوعی بدوی است. با این حال زمانی که این مالیات اعلام می گردد ، فرد پرداخت کننده‌ی آن بر اساس قوانین و دستورالعمل های موجود این حق را دارد که از ریز جزئیات آن اطلاع داشته باشد.

برگ قطعی مالیات چیست و چه زمانی صادر می‌شود؟

هر سال، اشخاص حقیقی تا پایان خرداد و اشخاص حقوقی تا ۴ ماه پس از پایان سال مالی، مهلت دارند که اظهارنامه مالیاتی خود را ثبت کنند. معمولاً پس از پایان تیرماه و پس از ارسال اظهارنامه‌ های عملکرد، حسابداران منتظر دریافت برگ تشخیص مالیاتی می‌شوند. این برگ، نتیجه نهایی بررسی‌ها و تلاش‌ های تیم حسابداری و مالیاتی شما را نشان می‌دهد.

انواع برگ قطعی مالیات به چه صورت هست؟

برگ قطعی مالیات انواع مختلفی دارد که بسته به نوع مالیات متفاوت است. در ادامه به معرفی انواع برگ قطعی مالیات و شرایط صدور آن‌ ها می‌پردازیم

برای تمام اشخاص حقیقی و حقوقی که موظف به پرداخت مالیات بر عملکرد هستند و اظهارنامه مالیاتی خود را به سازمان امور مالیاتی ارسال کرده‌اند، برگ تشخیص مالیات صادر می‌شود. این مالیات می‌تواند بر اساس اظهارنامه ارسال‌ شده یا به صورت علی‌ الرأس (بر اساس اسناد و مدارک توسط ممیزان مالیاتی) محاسبه شود. در صورتی که مودی به برگ تشخیص اعتراض نکند، پس از ۳۰ روز این برگ به برگ قطعی تبدیل می‌شود. اگر مودی به برگ تشخیص اعتراض کند، پس از صدور رای نهایی توسط هیات حل اختلاف و پرداخت مالیات، برگ قطعی صادر خواهد شد.

شرایط تبدیل برگ تشخیص مالیات بر ارزش افزوده به برگ قطعی، مشابه مالیات بر عملکرد است. پس از حل و فصل اختلافات احتمالی و صدور برگ قطعی، مودی موظف به پرداخت مبلغ مالیات خواهد بود.

در صورتی که درآمد شخص حقیقی از حد مشخصی که سالانه توسط سازمان امور مالیاتی تعیین می‌شود بیشتر باشد، این درآمد مشمول مالیات بر درآمد حقوق خواهد شد. مالیات بر درآمد حقوق نوعی مالیات تکلیفی است که کارفرمایان موظفند مبلغی را از حقوق و مزایای کارکنان کسر کرده و به سازمان مالیاتی پرداخت کنند. میزان این مالیات هر سال از طریق بخشنامه‌ های مربوطه اعلام می‌شود. مالیات بر درآمد حقوق به‌ صورت ماهانه و به عنوان علی‌ الحساب پرداخت می‌شود و در پایان سال مالی برگ قطعی آن صادر خواهد شد.

مهلت پرداخت برگ قطعی مالیاتی

بر اساس ماده ۲۱۰ قانون مالیات‌ های مستقیم، هرگاه مودی مالیات قطعی شده خود را ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ برگ قطعی پرداخت نکند، اداره امور مالیاتی از طریق صدور برگ اجرایی به او ابلاغ می‌کند که ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ، تمامی بدهی خود را پرداخت کند یا ترتیبی برای پرداخت آن به اداره امور مالیاتی ارائه دهد. در غیر این صورت، ممکن است اقدامات قانونی برای وصول بدهی اتخاذ شود.

نحوه اعتراض به برگ قطعی مالیات

زمانی که شرایط خاص ایجاد شود و موعد یک ماهه ابلاغ برگ تشخیص گذشته باشد و همچنین رأی هیئت قابل اکتفا نباشد ، در اینجا باز هم روش های گوناگونی جهت اعمال اعتراض وجود دارد . توجه داشته باشید که اعتراض به مالیات قطعی بدون طی کردن مراحل اعتراض به برگ تشخیص و هیأت بدوی، امکان پذیر نخواهد بود.
طبق ماده ۲۵۱ قانون مالیات‌ های مستقیم، هم مودی و هم اداره امور مالیاتی می‌توانند ظرف مدت یک‌ ماه از تاریخ ابلاغ رای قطعی هیئت حل اختلاف مالیاتی، نسبت به آن اعتراض کنند. این اعتراض باید به استناد عدم رعایت قوانین و مقررات صورت گیرد و به شورای عالی مالیاتی ارائه شود. برای ثبت اعتراض، ارائه دلایل و مستندات کافی الزامی است تا درخواست نقض رای و تجدید رسیدگی مورد بررسی قرار گیرد.

اعتراض به رای قطعی مالیاتی

گاهی مودی در مهلت مقرر نسبت به رای هیئت‌های حل اختلاف اعتراض نمی‌کند و پس از پایان مهلت به اسناد و مدارکی دست می‌یابد که با استناد به آنها می‌تواند رقم مالیات خود را کاهش دهد؛ از سوی دیگر ممکن است هیئت مالیاتی پس از صدور رای قطعی مالیات و با بررسی مجدد پرونده مالیاتی مودی، به اسناد و مدارکی در جهت افزایش مالیات قابل پرداخت دست یابد. در این صورت نحوه اعتراض به رای قطعی مالیاتی چگونه است؟

بر اساس ماده 251 ق.م.م، مودی یا دادستان انتظامی مالیاتی می‌توانند ظرف دو ماه (بر اساس ماده 51 قانون دائمی ارزش افزوده مصوب تیر 1400) از تاریخ ابلاغ رای قطعی هیئت حل اختلاف مالیاتی تجدیدنظر، به استناد عدم رعایت قوانین و مقررات موضوعه یا نقص رسیدگی، با اعلام دلایل کافی به شورای عالی مالیاتی اعتراض نموده و تجدید رسیدگی را درخواست کنند.

ذکر این نکته ضروری است که مطابق ماده 259 ق.م.م، هرگاه مودی به رای هیئت حل اختلاف اعتراض داشته باشد، باید به میزان مالیات مورد رای‌ وجه نقد یا تضمین بانکی بسپرد و یا وثیقه ملکی معرفی کند یا ضامن معتبر که اعتبار ضامن مورد قبول اداره امور مالیاتی باشد، معرفی نماید؛ بدین ترتیب رای هیئت تا صدور رای شورای عالی مالیاتی ‌موقوف ‌الاجراء می‌‌ماند.

در صورتی که مودی در مهلت مقرر به رای هیئت‌های حل اختلاف اعتراض ننموده و رای قطعی شود، امکان اعتراض به دیوان عدالت اداری ظرف مدت مشخصی از ابلاغ رای قطعی هیئت مالیاتی و یا ارسال درخواست به وزارت اقتصادی و دارایی را خواهد داشت

شرایط اعتراض به مالیات قطعی شده

مدارک لازم برای اعتراض به مالیات قطعی شده

برای اعتراض به مالیات قطعی شده (اعم از برگ قطعی مالیات و یا رای قطعی مالیات) تهیه و ارائه مدارک زیر الزامی است:

  • نامه درخواست تجدید رسیدگی به وزارت امور اقتصادی و دارایی
  • تصویر برگ قطعی مالیات و یا رای قطعی مورد شکایت (تاریخ ابلاغ داخل تصویر مشخص باشد)
  • مستنداتی که نشان دهنده نقض حکم قبلی باشد
  • تکمیل فرم اعتراض به رای قطعی (در موارد اعتراض به رای قطعی مالیات)
  • اشخاص حقوقی: کلیه اظهارنامه‌ها و تغییرات و صاحبان امضا همراه با مهر شرکت و تصویر روزنامه رسمی
  • اشخاص حقیقی: وجود تصویر کارت ملی همراه با امضا مودی یا مودیان

نکته: در مواردی که وکیل امورات ارجاع مدارک را دنبال می‌کند، ارائه تصویر وکالت‌نامه معتبر و فیش واریزی حق تمبر، همراه با کارت ملی وکیل معرفی شده الزامی است.

دانلود نامه اعتراض به برگ قطعی مالیات

برای نوشتن نامه اعتراض به برگ قطعی مالیات قالب رسمی و استانداردی وجود ندارد. اشخاص معترض باید موضوع اعتراض خود را به صورت کاملا شفاف، مستند و بدون ذکر جزئیات غیرضروری مطرح نمایند.

اما برای اعتراض به رای قطعی مالیاتی، فرم مخصوصی وجود دارد. در ادامه فرم اعتراض به مالیات قطعی شده در اختیار شما قرار خواهد گرفت.