به موسسه مالیاتی حسابداری رهافام خوش آمدید!
موسسه حسابداری مالیاتیموسسه حسابداری مالیاتیموسسه حسابداری مالیاتی
02188854146
02145293
info@hesabdarkomak.com
تهران، ابتدای بلوار کشاورز،پلاک 31 طبقه سوم جنوبی

سامانه مودیان مالیاتی

امروز میخوایم در مورد سامانه مودیان صحبت کنیم!سامانه ای که برای خیلیا هنوز در هاله ای از ابهام هست.
پاسخ تمامی سوالات شما در مورد سامانه مودیان پیش ما هست.
با رهافام همراه باشید.

سامانه مودیان مالیاتی چیست

سامانه ای هست که توسط وزارت اقتصاد دارایی زیر نظر سازمان امور مالیاتی راه اندازی شده تا  از فرار مالیاتی جلوگیری کنه. سامانه مودیان طی فراخوان هایی که میدهد مودیان را مشمول به استفاده از این سامانه میکند.

اولین فراخوان سامانه مودیان

فراخوان اول برای شرکت های بورسی در تاریخ 1401/05/15 اعلام شد که از تاریخ1401/07/01 تمامی شرکت های بورسی  موظفند فروش های خودشان را در سامانه مودیان ارسال کنند.

دومین فراخوان سامانه مودیان

فراخوان دوم برای نهادهای امنیتی بود که شامل وزارت دفاع و دستگاه های انتظامی،اطلاعاتی میشد.

سومین فراخوان سامانه مودیان

فراخوان سوم از تاریخ 1402/01/01که تمامی دستگاه های حقوقی رو ملزم به استفاده از سامانه مودیان کرد.

چهارمین فراخوان سامانه مودیان

فراخوان چهارم هم تمامی اشخاص حقیقی مشمول گروه اول و دوم رو از تاریخ 01/04/1402 به بعد مشمول استفاده از سامانه مودیان کرد .

پنجمین فراخوان سامانه مودیان

و فراخوان پنجم هم از تاریخ 1402/10/01 تمامی اشخاص حقیقی،حقوقی،تمامی گروه هایی که مالیاتی و فعال اقتصادی هستند رو مشمول استفاده از سامانه مودیان کرده است.

جریمه عدم استفاده از سامانه مودیان

سازمان امور مالیاتی یک سری جریمه ها برای عدم استفاده از سامانه مودیان برای کسانی که مشمول هستند  و ثبت نام نمیکنند،را قرار داده است.
جریمه ای که در قانون در نظر گرفته شده 10میلیون ریال هست یا دوبرابر مالیات عوارض پرداخت نشده و این جریمه شامل  موعد مقرری هست که مودی در اون موعد  ثبت نام انجام نداده است.
 یک جریمه دیگر  برای کسانی که درسامانه ثبت نام می کنند   اما صورتحساب فروششان را ارسال نمیکنند نیز در نظر گرفته شده است.

موعد مقرر ارسال صورت حساب در سامانه مودیان

پس از انجام هر معامله، هر مودی 7روز زمان دارد تا   فروشش را در سامانه اعلام کندو صدور صورتحساب الکترونیکی خود  را انجام دهد. اگر کسی این کار انجام ندهد 10درصد مجموع فروشی که اعلام نکرده است را به عنوان جریمه اش تلقی میشود.
برای مثال اگر کسی باید یک فاکتور 10میلیون تومانی در سامانه مودیان در زمان مقرر صادر میکرده و صادر نکرده است 1میلیون تومان معادل10درصد جریمه عدم ارسال برایش در نظر گرفته میشود. 

مشوق های مالیاتی

سازمان امور مالیاتی یک سری مشوق ها در نظر گرفته است و گفته کسانی که 5سال از استقرار سامانه مودیانشون بگذره 20درصد مالیات ارزش افزوده که باید در هر دوره به سازمان پرداخت کنه یا 1درصد فروشش رو..هر کدام که کمتر بود به عنوان مشوق مالیاتی براش در نظر میگیرن ولی به شرط اینکه از سقف 6میلیون تومان تجاوز نکنه.
حالا کسانی که مشمول ارزش افزوده نیستند رو اومده مبنا روی 50درصد مالیات ابرازیشون یا همون 1درصد فروششون توی هر دوره به شرط اینکه از 6میلیون تومان تجاوز نکنه در نظر گرفته.

مزایای استفاده از سامانه مودیان

1-اولین مزیت افزایش شفافیت در موضوع مالیاتی هست که فرار مالیاتی رو کاهش میدهد.چون هرشخص اعلام میکند به چه کسی محصولاتش را میفروشد و همین امر باعث میشود که از فرار مالیاتی خریدار جلوگیری شود.

2-کاهش هزینه ها
سامانه مودیان جهت ارسال صدور صورت حساب به صورت الکترونیکی هست و دیگر  نیازی به پرینت فاکتورها و ارائه به اداره دارایی وجود ندارد.و همین امر موجب صرفه جویی و افزایش سرعت در صدور صورتحساب شده است.

3-جلوگیری از تقلب
قبلا به این صورت بود که یک سری از شرکت ها یک محصولی را در سیستم حسابداری مالیاتی خودشان ثبت میکردند ولی فاکتوری که به مشتریشان داده میشد یک چیز دیگر بود،یعنی در اصل  فاکتور سیستم با فاکتوری که به مشتری می رسید مغایرت داشت که این امر به صورت عمدی اتفاق می افتاد.
اما در سامانه مودیان از این موضوع جلوگیری شده است چون در سامانه مودیان باید نوع کالا قید شود.

4-سهولت در پرداخت مالیات

 هدف این هست مثل کشورهای اروپایی زمانی که خرید یا فروشی انجام میشود همان موقع مالیاتش کسر (این امر قرار هست در آینده محقق شود)و به اداره دارایی ارسال گردد.

همین حالا فرم مشاوره رایگان سامانه مودیان را پر کنید!

سامانه مودیان مالیاتی

تکالیف مودیان مالیاتی

تمامی اشخاصی که طی فراخوان های ذکر شده در بالا ثبت نام میکنند و مشمول استفاده از سامانه مودیان میشوند باید از صورت حساب الکترونیکی استفاده کنند
که ما 3نوع صورت حساب الکترونیکی داریم.

صورت حساب الکترونیکی نوع اول

صورت حسابی هست که در آن کلیه اطلاعات خریدار،فروشنده،نوع معامله،نوع جنس و خدمتی که در حال ارائه هست در فاکتور لحاظ میشود.هم چنین در این نوع صورت حساب نوع فروش نسیه یا نقدی رو می توانیم درج کنیم.
کسانی که میخواهند از اعتبار ارزش افزوده خریدشون بهره ببرند باید صدور صورتحساب الکترونیکی نوع اول برایشان صادر شود چون در صورتی که از صورت حساب الکترونیکی نوع دوم و سوم استفاده کنند هیچ گونه اعتبار مالیاتی ارزش افزوده از بابت خریدشان به آنها تعلق نمیگیرد
و کسانی که میخواهند صورت حساب نوع اول برایشان صادر شود حتما باید شناسه اقتصادی به کسی که میخواهد برایشان صورت حساب الکترونیکی را رد کند، ارائه دهند.

صورت حساب الکترونیکی نوع دوم

فقط برای فروشهای نقدی استفاده میگردد.

صورت حساب الکترونیکی نوع سوم

همون رسید پوزی هست که ما کارت میکشیم و رسیدش را تحویل میگیریم و بیشتر برای خرده فروشی ها استفاده میشود و صرفا برای مصرف کننده نهایی صادر میشود.
یعنی یک سری مشاغل که مستقیم با مصرف کننده نهایی سر و کار دارند ملزم هستند که و دستگاه پوز خودشان را به سامانه مودیان متصل کنند و از طریق کارتی که مشتری در  دستگاه پوزشون میکشد اتوماتیک صورت حساب الکترونیکی نوع سوم صادر میگردد.
پس در صورت حساب نوع سوم هیچ گونه اطلاعاتی از خریدار نیست و فقط اطلاعات فروشنده هست با شماره ترمینال و مبلغی که کارت کشیده و اطلاعاتی که در رسید پوز هست.

اگر صورت حساب الکترونیکی را اشتباه صادر کردیم؟

خیلی ها براشون سوال پیش میاد که اگر ما صورت حساب الکترونیکی رو اشتباه ارسال کردیم که موضوعیت فقط برای صورت حساب الکترونیکی نوع اول و نوع دوم هست مثلا کالا را اشتباه زدیم یا اطلاعات خریدار رو اشتباه زدیم.باید چیکار کنیم؟برای این موضوع ما میتوانیم یک صورت حساب ابطالی ایجاد کنیم که جایگزین  صورت حساب اصلی ما میشه و صورت حساب قبلی را  که ابطال میکند یا صورت حساب اصلاحی ایجاد کنیم که اون صورت حساب هم جایگزین  صورت حساب اصلی ما می شود.

شناسه کالا چیست؟

شناسه کالا یا خدمت یک کد 13رقمی هست که سازمان صنعت،معدن و تجارت صادر میکند که ازتاریخ 1401/08/01 تمامی مودیان مالیاتی که صورت حساب الکترونیکی در سامانه مودیان ارسال میکنند ملزم به استفاده از شناسه کالا هستند.
شناسه کالا به دو بخش تقسیم میشه:
شناسه کالاهای عمومی
شناسه کالاهای اختصاصی

شناسه کالاها و خدمات عمومی توسط سازمان امور مالیاتی ارائه شده است که بابت هر کالا و یا هر خدمت به صورت کلی یک شناسه در نظر گرفته است:به طور  مثال برای لاستیک یک شناسه در نظر گرفتند:شناسه تایر خودرو داخلی یا تایر خودرو وارداتی
یک سری از کالاها هستند که نیاز به دریافت شناسه اختصاصی دارند که این را باید تولید کننده یا وارد کننده اقدام به دریافتش کند.یعنی کالایی که به کشور وارد میشه یک کالای جدیدی هست و شاید شناسه کالایش به صورت عمومی صادر نشده باید اقدام به صدور شناسه کالای اختصاصیش کنند.
یا کسی یک محصولی را تولید میکند که جنس جدیدی هست که قبلا تولید نشده یا تولید اختصاصی مربوط به همون شخص تولید کننده هست.آن تولید کننده هم باید شناسه اختصاصی بگیرد.

شناسه کالا و خدمات اختصاصی به چه صورت صادر میشود؟

کسانی که در سامانه جامع تجارت حضور دارند شناسه کالا و خدمتشان همان شناسه کالا وخدمتی هست که سامانه صنعت و معدن و تجارت صادر میکند.
راه دیگر این هست که به   درگاه مرگز ملی شماره گذاری وارد شوند و درخواست تولید شناسه اختصاصی کالا یا خدمت جدیدشان را آنجا دهند که سامانه portal.gs.ir  برایشان صادر میکند.

استعلام شناسه کالا

درسامانه صنعت و معدن  استعلام شناسه کالا امکان پذیر هست.

نحوه ارسال صورت حساب الکترونیکی

 به دو طریق امکان پذیر هست
حافظه مالیاتی:
 حافظه مالیاتی یک حافظه الکترونیکی هست که در آن اطلاعات خرید و فروش رو میتوانیم بارگذاری کنیم،(مثال ساده نرم افزار حسابداری که  استفاده میکنیم )همون حافظه مالیاتی هست که ما میتوانیم با استفاده از ماژول هایی که در حافظه مالیاتیمان  داریم اقدام به ارسال صورت حساب الکترونیکی مان کنیم.یعنی اطلاعات را در آن حافظه مالیاتی وارد و اقدام به ارسال به سامانه مودیان میکنیم
راه دیگه استفاده از شرکت های معتمد هست.
یک سری شرکت ها توسط سازمان امور مالیاتی معرفی میشوند و ما می توانیم اطلاعات خام به صورت اکسل یا هرترتیبی که شرکت معتمد در نظر گرفته برایشان ارسال کنیم سپس شرکت معتمد اون اطلاعات را چینش میکند و به صورت ساختار درست در سامانه مودیان برای ما بارگذاری میکند که در حال حاضر استفاده از شرکت های معتمد رایگان هست و دولت هزینه اش را میدهد اما در آینده بابت فاکتورهایی که صادر میکنند ما باید کارمزد بدهیم

شناسه یکتا

کسانی که میخواهند از حافظه مالیاتی یا شرکت های معتمد استفاده کنند باید یک شناسه یکتا بگیرند که شناسه یکتا،شماره منحصربه فرد مالیاتی برای هر شخص حقیقی یا حقوقی هست.
 اگر ما بخواهیم از حافظه مالیاتی مان استفاده کنیم زمانی که در سامانه مودیان ثبت نام می کنیم اقدام به شناسه یکتای اختصاصی برای حافظه مالیاتی خودمان میکنیم یا اقدام به شناسه یکتای اختصاصی به نام  شرکت معتمدی که می خواهیم از خدماتش استفاده کنیم.